هر خودرویی به سیستم ترمز کاملاً کاربردی نیاز دارد تا در حین رانندگی دچار مشکل نشود. ترمزها به عنوان مکانیزم اصلی دفاعی خودرو برای رانندگی ایمن بسیار مهم هستند. آنها سرعت ماشین را کنترل کرده و ناوبری صاف را تضمین میکنند. مهمتر از همه، آنها باعث میشوند وسیله نقلیه شما در لحظات مهم متوقف شود. در ادامه مشکلات رایج ترمز را مورد بررسی قرار میدهیم:
مشکلات رایج ترمز
1. صداهای ترمز
آیا وقتی ترمز ماشین را فشار میدهید صدای جیرجیر یا جیغ غیرمعمولی به گوش میرسد؟ این وضعیت میتواند نشانه نازک بودن لنت ترمز باشد. بیشتر لنتهای ترمز با یک قطعه فلزی کوچک به نام نشانگر سایش طراحی شدهاند. هنگامی که مواد لنت ترمز فرسوده میشود، این قطعه فلزی کوچک شروع به تماس با روتور ترمز خودرو کرده و صدای جیر جیر ایجاد میکند. این وضعیت مانند یک سیستم هشدار اولیه است که به شما میگوید زمان آن است که لنت ترمز را چک کنید.
صداهای سنگ زنی
صدای خراش قطعا چیزی است که نباید آن را نادیده بگیرید. صدای خراش بلند و خشن هنگام فشار دادن ترمز خودرو میتواند نشان دهنده فرسودگی لنت ترمز باشد. هنگامی که این اتفاق میافتد، پشتی فلزی لنتها مستقیماً به روتورهای ترمز فلزی ساییده میشود و صدای غیرعادی ساییدن ایجاد میکند.
2. مشکلات پدال ترمز
پدال نرم یا اسفنجی
به طور معمول، هنگام فشار دادن پدال ترمز باید سطح خاصی از مقاومت وجود داشته باشد. اما اگر پدال ترمز نرم یا اسفنجی به نظر میرسد، معمولاً نشان دهنده وجود مشکل در قسمتهای هیدرولیک سیستم ترمز است، قطعاتی که با هم کار میکنند تا نیروی پای را روی پدال ترمز به ترمزهای روی چرخها منتقل کنند.
پدال ترمز سخت
این یک قطعه مکانیکی مفید است که برای آسانتر کردن توقف خودرو طراحی شده است. اگر خودروی شما پدال ترمز سختی دارد، میتواند نشان دهنده عدم تقویت بوستر ترمز باشد. یک تقویت کننده ترمز با عملکرد نامناسب میتواند فشار دادن پدال ترمز را سخت کند. مشکلات مختلفی میتواند منجر به ایراد تقویت کننده ترمز شود، از جمله نشتی خلاء، خرابی سوپاپ برگشت یا حتی مشکل در خود تقویت کننده ترمز.
3. کشیده شدن خودرو هنگام ترمزگیری به یک سمت
ترمزگیری فرآیندی نرم و یکنواخت است که در آن نیروی برابر به هر دو طرف خودرو اعمال میشود. با این حال، اگر وسیله نقلیه هنگام ترمز به یک سمت کشیده میشود، معمولاً نشانه آن است که چیزی در سیستم ترمز کاملاً متعادل نیست. یکی از دلایل رایج این مشکل گیرکردن کالیپر ترمز است.
وظیفه کالیپر این است که لنتهای ترمز را روی روتورهای خودرو فشار دهد تا سرعت ماشین کاهش یابد. اگر یکی از کالیپرها گیر کند یا به خوبی دیگری کار نکند، میتواند باعث کشیده شدن خودرو به یک سمت شود. احتمال دیگر سایش ناهموار لنت ترمز است. لنتهای ترمز در یک سمت که بسیار بیشتر از لنتهای ترمز در سمت دیگر خودرو فرسوده شدهاند، میتوانند باعث کشیده شدن خودرو شوند.
4. چراغ هشدار ترمز
آیا چراغ هشدار ترمز روشن میشود؟ شایعترین دلیل این است که روغن ترمز کم است. روغن ترمز مایه حیات سیستم ترمز است و به انتقال نیرو از پا روی پدال به ترمزهای روی چرخها کمک میکند. پایین بودن روغن ترمز میتواند بر عملکرد ترمز تأثیر بگذارد و معمولاً نشانه نشتی در جایی از سیستم است. یکی دیگر از دلایل احتمالی مشکل در سیستم ترمز ضد قفل (ABS) است. ABS به شما کمک میکند تا کنترل خودرو را حفظ کنید و در هنگام ترمزهای شدید از لغزش جلوگیری کنید. اگر مشکلی در این سیستم وجود داشته باشد، معمولاً چراغ ABS خودرو روشن میشود.
5. کاهش قدرت توقف
اگر متوجه شدید که برای توقف خودرو به فاصلهای بیش از حد معمول نیاز دارید یا احساس میکنید که ترمزها مثل قبل مؤثر نیستند، بهتر است به جای اینکه در هنگام رانندگی خود را در معرض خطر قرار دهید، برای تعیین ریشه مشکل با یک مکانیک متخصص مشورت کنید.
6. داغ شدن بیش از حد ترمز یا محو شدن ترمز
گرمای بیش از حد ترمز مانند دویدن ماراتن بدون استراحت است. بدن شما (یا در این مورد، ترمزهای خودرو) نمیتواند خنک شود و عملکرد آن شروع به کاهش میکند. ترمزهای خودرو با ایجاد اصطکاک برای کاهش سرعت خودرو کار میکنند و این اصطکاک گرما تولید میکند. به طور معمول، این گرما در هوا پراکنده میشود، اما گاهی اوقات ممکن است ترمزها با استفاده زیاد بیش از حد گرم شوند. هنگامی که توانایی ترمز خودرو به طور ناگهانی کاهش مییابد، قدرت توقف کاهش پیدا میکند. محو شدن ترمز در مواقعی اتفاق میافتد که از ترمز زیاد استفاده میشود، مانند مناطق تپهای یا هنگام یدک کشی بارهای سنگین. این وضعیت باعث میشود که پدال ترمز را محکمتر و طولانیتر فشار دهید زیرا ترمزهای ماشین واکنش کمتری دارند.
7. نشت روغن ترمز
رنگ روغن ترمز معمولاً شفاف تا زرد به نظر میرسد. نشت روغن ترمز، که اغلب از خراب شدن آب بندی قطعاتی مانند سیلندر اصلی، کالیپر یا سیلندر چرخ ناشی میشود، می تواند خطرات ایمنی جدی ایجاد کند. نشانه رایج نشت روغن ترمز، وجود گودال مایع در زیر وسیله نقلیه است، معمولاً در نزدیکی چرخها یا مستقیماً زیر ناحیه پدال ترمز. علامت دیگر پدال ترمز نرم یا اسفنجی است و زمانی اتفاق میافتد که هوا به دلیل نشتی وارد خطوط ترمز شود.
8. فرسوده شدن لنتهای ترمز
فرسوده شدن لنتهای ترمز میتواند منجر به کاهش راندمان ترمز شود. اگر بیش از حد فرسوده شوند، ممکن است هنگام ترمز صدای جیغ یا جیر جیر بشنوید. این صدا معمولاً نشانه سایش روی لنت ترمز است که به شما هشدار میدهد لنتها به تعویض نیاز دارند.
در موارد شدید، اگر لنتهای ترمز به طور کامل فرسوده شوند، پشت فلزی لنتها میتواند مستقیماً با روتورهای ترمز تماس پیدا کند. این وضعیت به عنوان تماس فلز روی فلز شناخته میشود، که معمولاً باعث ایجاد صدای خراش در هنگام ترمز، آسیب به روتورها و کاهش عملکرد ترمز میشود. تعویض لنتهای فرسوده بخشی از تعمیر و نگهداری خودرو است. زمان تعویض به عوامل مختلفی از جمله عادات رانندگی، نوع لنتهای نصب شده و شرایط رانندگی بستگی دارد.
9. تاب برداشتن روتورهای خودرو
روتورهای ترمز اجزایی از سیستم ترمز هستند که لنتهای ترمز بر روی آن فشرده میشوند تا اصطکاک ایجاد کنند که خودرو را کند و متوقف میکند. آنها صاف هستند و امکان تماس یکنواخت با لنتهای ترمز را فراهم میکنند. با این حال، ممکن است در طول زمان، به ویژه با استفاده مداوم، تابیده شوند.
گرمای بیش از حد علت شماره یک تاب برداشتن روتورها است. هنگامی که روتورها خیلی داغ میشوند، میتوانند تاب خورده یا تغییر شکل دهند. این وضعیت ممکن است در اثر استفاده زیاد از ترمز رخ دهد، مانند زمانی که برای مدت طولانی در سرازیری میروید یا چیزی سنگین را بکسل میکنید. یکی دیگر از دلایل رایج، گشتاور ناهموار مهره در هنگام نصب چرخها است.
علامت دیگر تاب برداشتن روتورهای خودرو احساس نبض یا لرزش در پدال ترمز یا حتی فرمان هنگام ترمز گرفتن است. این وضعیت به این دلیل اتفاق میافتد که لنتهای ترمز نمیتوانند حتی با روتور تاب خورده تماس برقرار کنند. تاب برداشتن روتورها میتوانند بازده ترمز خودرو را کاهش دهند و منجر به سایش زودرس لنت ترمز شوند. اگر متوجه علائم تاب برداشتن روتورها شدید، بهتر است که یک مکانیک حرفهای ماشین شما را بررسی و مشکل را برطرف کند.
10. آسیب دیدن خطوط ترمز
خطوط ترمز لولههای باریک و انعطافپذیری هستند که مایع ترمز را حمل میکنند و به فشار هیدرولیک اجازه میدهند از سیلندر اصلی به سیلندر چرخ و به داخل کالیپرها حرکت کند و به ترمزهای خودرو اجازه کار میدهد. ساییدگی، آسیب فیزیکی و خوردگی میتواند باعث نشت روغن ترمز شود. هنگامی که این اتفاق میافتد، مایع کمتری وجود دارد و بنابراین، فشار کمتری بین اجزای ترمز حرکت میکند، که به طور قابل توجهی بازده ترمز را کاهش میدهد. در بدترین حالت، از دست دادن روغن ترمز میتواند منجر به خرابی ترمز شود.
11. مسائل کولیس
گیرکردن کالیپر عامل اصلی مشکلات کالیپر ترمز است. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که کولیس به دلیل زنگ زدگی، کثیفی یا زباله نمیتواند آزادانه سر بخورد. کالیپر مسدود شده میتواند باعث ساییدگی مداوم لنتهای ترمز به روتور شود که منجر به سایش بیش از حد و ناهموار شدن لنت ترمز و احتمال تاب برداشتن روتورها به دلیل گرم شدن بیش از حد میشود. یکی دیگر از مشکلات رایج کولیس نشتی است. اگر روغن ترمز نشت کند، فشار هیدرولیک کاهش مییابد و منجر به کاهش قدرت ترمز میشود.
منبع: nubrakes