امروزه بیشتر شرکتهای خودروسازی به تولید خودروهایی با فرمان الکترونیکی یا EPS روی آوردهاند، در حالی که برخی از شرکتها هنوز از فرمان هیدرولیک (HPS) استفاده میکنند. فرمان برقی بسیار سودمندتر از فرمانهای سنتی است. EPS با یک موتور الکتریکی متصل به فرمان و ستون فلزی کار میکند تا ماشین را سریعتر بچرخاند. واحد کنترل این موتورها دارای سنسورهای کمی است که به برق خودرو متصل هستند. در فرمان هیدرولیک نیروی زیادی برای حرکت چرخها مورد نیاز است در حالی که با فرمان برقی اوضاع کمی متفاوت است. اما، گاهی اوقات نقص EPS به دلیل آسیبهایی در داخل فرمان رخ میدهد. فرمان برقی خودرو از قطعات مختلفی تشکیل شدهاست که هرکدام از این قطعات میتوانند موجب مختل شدن عملکرد این سیستم شوند. در این مقاله از شاهپری و به نقل از carfromjapan علت خرابی فرمان برقی را بررسی میکنیم.
فرمان برقی چگونه کار میکند؟
EPS که به عنوان یک نقطه عطف مهم در صنعت خودرو توسعه یافت، ثابت کرد که عملکرد قابل توجهی در مقایسه با دو سیستم فرمان برقی دیگر دارد. در حال حاضر، EPS معمولاً در اکثر مدلهای خودروهای جدید موجود در بازار مجهز است.
EPS – Electric Power Steering سیستمی است که وظیفه ایجاد نیروهای کمکی بر روی محرک فرمان را بر عهده دارد (با یک سیستم هوشمند که از یک موتور الکتریکی برای گرفتن نیرو از سیستم الکتریکی خودرو و کمک به کنترل فرمان استفاده میکند). این سیستم کمک میکند تا فرمان پذیری خودرو نرم باشد و همین امر موجب راحتی راننده در حین رانندگی میگردد.
برای انجام این کار، سیستم از یک سنسور گشتاور واقع بر روی میل فرمان استفاده کرده است که از آن سیگنال مربوط به زاویه فرمان برای محاسبه و پردازش به ECU ارسال میشود. سپس سیستم جریان مناسب را به موتور الکتریکی میفرستد و قفسه سیستم فرمان را فشار میدهد. به لطف آن، چرخاندن شفت فرمان در جهت دلخواه راننده آسان است.
در مقایسه با مدلهایی که از فرمان هیدرولیک استفاده میکنند، سیستم EPS دارای مزایای برجسته بسیاری است. مهمترین مزیت این سیستم، عملکرد آن بر پایه نیروی کمکی متغیر است که خصوصیات زیر را تامین میکند:
- نیروی کمکی فرمان در هنگام خاموش بودن موتور (در بعضی از خودروها)
- نیروی کمکی بالا در سرعتهای پایین
- نیروی کمکی کم در سرعتهای بالاتر
سیستم EPS ساختار سادهای دارد و همچنین وزن آن نسبت به سیستم فرمان هیدرولیک سبکتر است. بنابراین، نصب و تعمیر آن نیز آسانتر و سریعتر است.
به ویژه، این سیستم هنگام کار از نیروی موتور استفاده نمیکند بلکه هنگام هدایت خودرو از یک موتور الکتریکی برای فشار دادن قفسه فرمان استفاده میکند. در نتیجه، این سیستم به وسیله نقلیه کمک میکند تا در هنگام کار کردن به طور موثر در مصرف سوخت صرفه جویی کند.
علاوه بر این، سیستم فرمان برقی نیز به خودرو کمک میکند زمان کار کردن با سرعت کم نرم و روان باشد. این به صاحبان خودرو احساس امنیت و ثبات در هنگام رانندگی میدهد. سیستم فرمان هیدرولیک برعکس است، اما سرعت بازگرداندن فرمان به مرکز بیشتر است و حرکت مستقیم خودرو را آسان میکند.
علت خرابی فرمان برقی EPS چیست و چرا رخ میدهد؟
EPS توسط واحد کنترل فرمان، کنترل می شود که گشتاور فرمان و سرعت خودرو را برای فرمان دادن به موتور حس میکند. اختلال در عملکرد EPS زمانی رخ میدهد که فرمان ضربه میزند یا از موتور الکتریکی جدا میشود. فرمان برقی بر روی یک موتور الکتریکی متصل به محور چرخ کار میکند تا ماشین را بچرخاند. اما لاستیکها و موتور بعد از مدتی به دلیل کهنه شدن یا به وسیلههای دیگر آسیب میبینند.
بیایید در مورد دلایلی صحبت کنیم که باعث خرابی EPS میشود:
1. سرعت در جادههای پر دست انداز
رانندگی با سرعت بالا در جادههای ناهموار عامل مهمی برای نقص EPS است. اگر واقعاً میخواهید سیستم EPS را حفظ کنید، بهتر است در جادههای ناهموار سرعت خودرو را کاهش دهید. علاوه بر این، حلقههای لاستیکی نیز به دلیل سرعت زیاد در جادههای پر دست انداز شل میشوند.
2. آب بیش از حد – آب گرفتگی جادهها
برای جلوگیری از آسیب EPS بهتر است در جادههای خیس رانندگی نکنید. زیرا الکتروموتور EPS به گشتاور متصل شده و مستقیماً با آب در تماس است. آب میتواند در کمترین زمان به موتور الکتریکی آسیب برساند و با EPS خراب روبرو شوید. نکته مهم در مورد موتور الکتریکی و گشتاور این است که قابل تعمیر نیست و باید آن را با موتور جدید جایگزین کرد.
3. خرابی سیستم EPS
هنگامی که فرمان شروع به تولید صداهای غیرعادی کرد یا چراغ EPS خودرو شروع به چشمک زدن کرد، زمان آن رسیده است که کل سیستم را به درستی بررسی کنید. سن مناسب سیستم EPS پنج سال است و باید به موقع از آن مراقبت کرد. این برای محافظت از سیستم EPS در برابر خرابی بسیار مفید است.
کلمات پایانی
در مجموع، اینها برخی از دلایلی بود که باعث اختلال در عملکرد EPS میشود. بنابراین، مراقب این مسائل باشید و از هرگونه مشکلی که ممکن است بعداً در حین رانندگی رخ دهد، دوری کنید.