بوی لاستیک سوخته

چرا خودرو بعد از رانندگی بوی لاستیک سوخته می‌دهد؟

بوی ماشین نشانه زنگ خطر است و یکی از این بوها، بوی لاستیک سوخته است. این بو نشانه خوبی نیست ‌و بهتر است سریعاً آن را رفع کنید. در این راهنما، ما علت اصلی آن را بررسی کرده و در مورد چگونگی رفع مشکل بحث می‌کنیم.

دلایل بوی لاستیک سوخته در خودرو

اگر در خودرو بوی لاستیک سوخته به مشام می‌رسد، ممکن است به دلیل نشتی روغن موتور یا مایع خنک کننده رادیاتور باشد. همچنین ممکن است ناشی از لیز خوردن تسمه سرپانتین، چسبیدن ترمزها یا فرسودگی کلاچ با گیربکس دستی باشد. این بو به دلیل کوتاه شدن اتصالات الکتریکی، گیر کردن جسم در محفظه موتور یا فرسودگی مبدل کاتالیزوری استشمام می‌شود.

1. نشتی روغن موتور

فکر نمی‌کنید که روغن موتور بوی لاستیک سوخته بدهد، اما اینطور است. اگر روغن نشت کننده با اجزای داغ زیر کاپوت تماس پیدا کند، شروع به سوختن می‌کند. ممکن است نشتی روغن از پلاگین تخلیه، پوشش سوپاپ، درزگیرها، فیلتر روغن یا واشر روغن باشد. در هر صورت، باید در اسرع وقت آن را تعمیر کنید زیرا ممکن است موتور، روغن مورد نیاز خود را دریافت نکند و بیش از حد گرم شود. با هر یک از این مشکلات، ممکن است آسیب دائمی موتور رخ دهد که منجر به هزینه‌های تعمیر بسیار زیاد می‌شود. برخورد نشت روغن به اگزوز می‌تواند منجر به آتش سوزی خودرو هم شود.

بوی لاستیک سوخته

2. نشتی مایع خنک کننده رادیاتور

خنک کننده بوی منحصر به فردی دارد زیرا دارای اتیلن گلیکول است. بطری مایع خنک کننده بوی شیرینی شبیه شربت افرا می‌دهد، به همین دلیل قرار گرفتن در اطراف کودکان و حیوانات خانگی بسیار خطرناک است. با این حال، وقتی مایع خنک‌کننده نشت می‌کند و مایع به قسمت‌های داغ موتور می‌رسد، بو کمی تغییر می‌کند. در حالی که هنوز بوی شیرینی استشمام می‌شود این بو با رایحه‌ای سوزان از نوع لاستیک ترکیب می‌شود. برای اطمینان از داغ نشدن بیش از حد موتور، باید فوراً آن را بررسی کنید.

3. شل شدن کمربند سرپانتین

تسمه سرپانتین که به عنوان تسمه محرک شناخته می‌شود، وظیفه انتقال نیرو از موتور به چندین جزء حیاتی را بر عهده دارد. همچنین یک تسمه تایم هم وجود دارد که باید چرخش میل بادامک و میل لنگ را همگام کند. در هر صورت، اگر تسمه نامرتب، آسیب دیده یا شل شده باشد، ممکن است شل شود که باعث اصطکاک بیشتر و بوی سوختگی می‌شود. علاوه بر این، شیلنگ‌های مجاور در صورت شل شدن تسمه ساییده می‌شوند که منجر به بوی قوی‌تری از لاستیک سوخته می‌شود.

4. چسباندن ترمز

اگر کالیپر ترمز مسدود شود، لنت‌های ترمز را -که به روتور فشار می‌آورند- رها نمی‌کند. در نتیجه کولیس شروع به گرم شدن کرده و بوی سوختن لاستیک ایجاد می‌کند. علاوه بر این، گرمای شدید می‌تواند منجر به دود از چرخ شود. در بدترین حالت، می‌تواند جرقه ایجاد کند و به آتش تبدیل شود. بیشتر اوقات، وقتی کولیس گیر کند ماشین به یک طرف کشیده می‌شود بنابراین می‌توانید موقعیت را به راحتی شناسایی کنید. همچنین این احتمال وجود دارد که بیش از حد از ترمز استفاده کرده باشید، که منجر به بوی سوختن لاستیک می‌شود. همچنین ممکن است در این مدت متوجه کاهش عملکرد ترمز شوید.

بوی لاستیک سوخته

5. سر خوردن کلاچ (دستی)

زمانی که کلاچ فرسوده می‌شود بوی سوختگی به مشام می‌رسد. این بوی منحصر به فرد از سطح کلاچ می‌آید که شبیه لنت ترمز است. با لیز خوردن کلاچ، مواد شروع به سوختن می‌کنند و می‌توانید از محفظه موتور بلند شدن دود را مشاهده کنید. اگر کلاچ در حال لیز خوردن باشد بین دنده‌ها تاخیر وجود دارد. همچنین ممکن است متوجه یک پدال کلاچ نرم شوید. این لغزش می‌تواند به دلیل استفاده مکرر از کلاچ، رها نکردن کامل کلاچ بین دنده‌ها یا حمل بار سنگین فراتر از توانایی وسیله نقلیه باشد. همچنین زمانی رخ می‌دهد که یک نقص مکانیکی وجود داشته باشد.

6. اتصالات برقی

در خودروهای جدید به دلیل سیم کشی زیاد اشتباهات بسیاری وجود دارد و یک اتصال کوتاه یا قطعی برق می‌تواند منجر به بوی سوختگی شدید شود. همچنین می‌تواند باعث آتش سوزی خودرو شود، بنابراین نباید این وضعیت نادیده گرفته شود. بزرگترین مشکل اتصالات برقی پیدا کردن آنهاست، پس بهتر است برای رفع سریع مشکل از نیروهای متخصص کمک بگیرید.

بوی لاستیک سوخته

7. گیر کردن اشیاء خارجی در محفظه موتور

محفظه موتور مکانی زیر کاپوت است که موتور و سایر اجزای حیاتی مانند دینام، باتری، گیربکس، پمپ فرمان و غیره را در خود جای داده است. اگر بوی سوختگی از زیر کاپوت می‌آید، ممکن است چیزی در قسمت موتور وجود داشته باشد که متعلق به آن نیست. به هر حال، این قطعات در حین کارکرد موتور به شدت داغ می‌شوند. شاید زیر کاپوت کار می‌کردید و ابزاری در آن جا مانده باشد، اگر پلاستیک یا لاستیک روی آن باشد، می‌سوزد و بوی لاستیک سوخته می‌دهد. همچنین ممکن است گرم شدن بیش از حد یا خراب شدن پمپ برقی فرمان، دینام یا سایر قطعات علت این مشکل باشد.

8. فرسودگی مبدل کاتالیزوری

مبدل کاتالیزوری یک بخش اساسی از سیستم آلایندگی خودرو است. هنگامی که شروع به فرسودگی می‌کند، بوی تخم مرغ فاسد می‌دهد که گاهی اوقات با بوی لاستیک سوخته اشتباه گرفته شود. این بو از سولفید هیدروژن ناشی از مبدل کاتالیزوری می‌آید. علاوه بر این، اگر زباله روی مبدل کاتالیزوری گیر کند، بوی لاستیک سوخته استشمام می‌شود. از آنجا که اگزوز بسیار داغ می‌شود، می‌تواند هر چیزی را که با آن تماس پیدا کند بسوزاند.

منبع: mechanicbase