بر اساس نظرسنجی ملی تصادفات، خرابی ترمز تقریباً 22 درصد از تصادفات ناشی از مشکلات وسیله نقلیه را به جای خطای راننده تشکیل میدهد. در حالی که رانندگی ایمن نیمی از کار است، حفظ سیستمهای ایمنی وسیله نقلیه نیز بسیار مهم است، که از ترمزهای خودرو شروع میشود. در زیر، ما هفت علامت و نشانه رایج ایمن نبودن ترمزهای خودرو را مورد بررسی قرار میدهیم.
راههای تشخیص ایمن نبودن ترمزهای خودرو
1) روشن شدن چراغ ترمز
یکی از سادهترین مواردی که نشان میدهد ترمزهای خودرو به کمک نیاز دارند، زمانی است که چراغ هشدار ترمز روی داشبورد روشن میشود. در واقع، اکثر خودروهای مدرن دارای دو چراغ هشدار هستند که به دلایل مختلف میتوانند روی داشبورد ظاهر شوند. اگر روی داشبود دو چراغ ترمز دارید، سیستم ترمز ضد قفل (ABS) یا چراغ هشدار سیستم ترمز است.
اگر چراغ هشدار ABS را روی داشبورد خودرو مشاهده کردید، باید وسیله نقلیه خود را به نمایندگی یا تعمیرگاه ببرید، زیرا آنها به تجهیزات مناسب مجهز هستند.
چراغ ترمز همیشه در مواقع بروز مشکل روشن نمیشود – گاهی این چراغ هنگامی روشن میشود که ترمز دستی خودرو درگیر است. اما اگر چراغ هشدار ترمز روشن شده و ترمز دستی خودرو درگیر نشده است، وقت آن رسیده است که یک متخصص، ترمز را بررسی کرده و مشکلات سیستم ABS را تشخیص دهد.
2) صداهای جیغ، جیرجیر یا ساییدن
صدای جیغ/صدای فلزی با صدای بلند
اگر هنگام ترمزگیری صدای جیرجیر فلزی میشنوید، احتمالاً نشانه سایش روی لنت را میشنوید. اگرچه آزاردهنده است، اما همیشه نشانه آسیب نیست، بلکه فقط زمان تعویض لنت ترمز فرارسیده است. هنگامی که شروع به شنیدن صداها کردید، از تعویض لنت خودداری نکنید، زیرا اگر آنها بیشتر فرسوده شوند، میتواند منجر به آسیب دیدن روتورها و تعمیر گرانتر شود.
خبر خوب این است که لنت ترمز یکی از مقرون به صرفهترین تعمیرات ترمز است.
صداهای سنگ زنی
اگر لنتهای ترمز از عمر مفید خود فرسودهتر شوند، صدای ساییدن فلز روی فلز را خواهید شنید به این معنی که روتورهای خودرو در معرض آسیب دیدن قرار دارند. اگر صدای سنگ زنی میشنوید، در اسرع وقت با متخصص ترمز تماس بگیرید تا مطمئن شوید که آسیب بیشتری به سیستم ترمز خودرو وارد نمیکنید.
3) لرزش هنگام ترمز (یا در فرمان خودرو)
تکان دادن فرمان یا لرزش هنگام ترمزگیری اغلب نشانه انحراف روتورها است. روتورها دیسکهای نقرهای بزرگی هستند که پشت چرخ یا لبه قرار میگیرند. وقتی پدال ترمز را فشار میدهید، لنتهای ترمز روتور را فشار میدهند و در نهایت وسیله نقلیه را متوقف میکنند.
هنگامی که روتورهای ترمز تاب خورده یا ناهموار هستند، شروع به تداخل با سیستم ترمز کرده و ارتعاشاتی ایجاد میکنند. شما میتوانید این مشکل را با تعویض روتور به طور کامل برطرف کنید.
4) نشت مایع
نشتی روغن ترمز اغلب نشان میدهد که سیلندر اصلی به تعویض نیاز دارد. سیلندر در داخل بلوکی فلزی قرار میگیرد و استوانهای توخالی است و تمام قدرت ترمز از فشار هیدرولیک ایجاد شده بین سیلندر و خطوط ترمز ناشی میشود.
اگر مایع نشت میکند، به احتمال زیاد نمیتوانید وسیله نقلیه خود را به این سرعت متوقف کنید. اجازه دهید یک متخصص ترمز سطوح مایع و اجزای ترمز را بررسی کند تا مطمئن شوید که تمام تواناییهای ترمز حفظ شده است.
5) پدال ترمز اسفنجی یا نرم
اگر هنگامی که ترمز میگیرید، احساس میکنید پدال «نرم» است یا پدال ترمز تا انتهای زمین فشار میآورد، باید از یک متخصص بخواهید که ترمزهای خودرو را در اسرع وقت بررسی کند. این وضعیت اغلب نشانه آن است که در سیستم ترمز خودرو رطوبت وجود دارد یا سیلندر اصلی به درستی کار نمیکند و برای اطمینان از ایمنی خود و سرنشینان نیاز به توجه فوری دارد.
6) بوی سوختگی در هنگام رانندگی
بوی سوختگی که از چرخها و ترمزهای خودرو میآید به این معنی است که ممکن است ترمز یا کلاچ خودرو بیش از حد گرم شده باشد و ادامه رانندگی میتواند منجر به خرابی کامل ترمز شود. اگر بوی سوختگی احساس کردید یا دود مشاهده کردید فوراً توقف کنید و ترمزهای خودرو را بررسی کنید.
7) کشیدن ماشین به یک طرف هنگام ترمز
احساس کشش به یک طرف هنگام ترمزگیری معمولاً به این معنی است که خودرو یک کالیپر ترمز یا شلنگ معیوب دارد که باعث فشار ناهموار به یک طرف میشود. اغلب اوقات برای تشخیص دقیق مشکلات به یک متخصص ترمز نیاز دارید، بنابراین سعی کنید در اسرع وقت آن را به یک تعمیرگاه برسانید.
آیا با مشکل ترمز مواجه هستید؟
اگر هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، وقت آن است که ترمزهای خودرو را چک کنید زیرا همگی نشانه ایمن نبودن ترمزهای خودرو هستند.
منبع: nubrakes