سیستم کنترل فشار هوای باد تایر (TPMS) رنو چگونه کار میکند و چرا به آن نیاز دارید؟
TPMS سیستمی برای آگاهی دادن به راننده زمانی که تایرهای ماشین در معرض کمباد شدن قرار میگیرند. در همین حین این سیستم شروع به هشدار دادن به راننده میکند. شاخص این سیستم علامت زردرنگی است که به روی پنل ابزار داشبورد قرارگرفته است و شامل شکل نعل اسب به همراه نقطهی هشداردهنده است. . این سیستم نظارت بر فشارهوای باد تایر به دو نوع مستقیم (dTPMS) و غیر مستقیم (iTPMS) تقسیم می شود. و هدف آن جلوگیری از تصادفات ترافیکی، کاهش مصرف سوخت و پیشگیری از ساییدگی تایر به دلیل فشار کم از طریق شناخت زود هنگام وضعیت خطرناک لاستیک ها است.
TPMS در خودروهای رنو
سیستم نظارت بر فشار باد تایر برای اولین بار درسال 1996 به محصولات رنو راه پیدا کرد و در رنو سنیک به کار گرفته شد. این شرکت خودروساز فرانسوی در سال 2000 با عرضه رنو لاگونا برای اولین سیستم نظارت بر فشار باد تایر را به صورت استاندارد در یک خودروی تولید انبوه نصب کرد.
طرز کار TPMS غیر مستقیم
TPMS غیرمستقیم به سنسور سرعت چرخ هایی که از سیستم ترمز ضد قفل (ABS) استفاده می کند ، متصل می شود. این سنسورها تعداد دورهای هر چرخ را اندازه گیری کرده و اطلاعات را به کامپیوتر خودرو ارسال می کنند تا برای مقایسه با چرخ های دیگر و سایر داده های خودرو مانند سرعت استفاده شوند. کامپیوتر میتواند براساس سرعت چرخش هر چرخ اندازه نسبی تایرهای خودرو را تعبیر کند. وقتی سرعت چرخش یکی از چرخها بیش از حد انتظار افزایش مییابد کامپیوتر براساس محاسبات خود متوجه میشود که فشار هوای باد تایر مربوط به آن چرخ کم شده است و براساس آن به راننده هشدار میدهد. درواقع کمشدن فشارهوای باد تایر باعث کاهش قطر و محیط لاستیک میشود و لاستیکی که قطر آن کمتر باشد باید نسبت به تایرهای دیگر با سرعت بیشتری بچرخد تا سرعتش با آنها یکسان باشد.
مزیت های استفاده از TPMS غیر مستقیم
نسبت به سیستمهای مستقیم نسبتا ارزان هستند.
به مرور زمان نسبت به سیستمهای مستقیم به برنامهریزی و نگهداری کمتری نیاز دارد.
اجزای آن درمجموع نسبت به نمونههای مستقیم مشابه به نگهداری کمتری نیاز دارند.
معایب سیستم TPMS غیر مستقیم:
اگر تایری با اندازه بزرگتر یا کوچکتر نصب کنید ممکن است دقت سیستم کاهش یابد.
هنگامی که فرسایش تایرها نابرابر باشد ممکن است عملکرد سیستم قابلاعتماد نباشد.
بعد از اینکه فشار باد هر یک از تایرها به درستی تنظیم شد باید سیستم دوباره از نو تنظیم شود.
درصورت جابهجایی تایرهای جلو و عقب که یک برنامه همیشگی است باز هم باید سیستم از نو تنظیم شود.
سیستم TPMS مستقیم چیست و چگونه کار می کند؟
سیستم TPMS مستقیم از سنسورهای نظارت بر فشار باد تایر که درون هر یک از تایرها قرار دارند بهره میبرد که سطح خاصی از فشار باد تایر را کنترل میکنند و برخلاف سیستمهای غیرمستقیم فقط سرعت چرخش چرخها را از سیستم ضدقفل ترمز دریافت نمیکند.
این سنسورها حتی ممکن است دمای تایرها را نیز نشان دهند. سیستم TPMS مستقیم تمام این اطلاعات را به یک واحد کنترل مرکزی ارسال میکند که در آنجا اطلاعات تحلیل و بررسی میشوند و اگر فشار باد تایر کمتر از حد مجاز باشد مستقیما باعث روشنشدن چراغ اخطار فشار باد تایر در صفحه پشت آمپر میشود. معمولا سیستم TPMS مستقیم تمام این اطلاعات را به صورت بیسیم ارسال میکند. هر سنسور یک شماره سریال منحصربهفرد دارد. بهاینترتیب نه تنها این سیستم از سیستمهای خودروهای دیگر متمایز میشود بلکه فشار باد هر یک از تایرها را از یکدیگر تشخیص میدهد.
مزیت های استفاده از TPMS مستقیم
– نمایش فشار باد لحظهای داخل تایر
– پایش فشار باد واقعی تایر از داخل تایر
جابهجایی یا تعویض تایرها در دقت آن تاثیری نمیگذارند.
پس از جابهجایی یا تعویض تایر تنظیم دوباره آن آسان است.
احتمال دارد این سیستم در تایر زاپاس خودرو نیز وجود داشته باشد.
– باتریهای داخل سنسورها معمولاً حدود یک دهه عمر می کنند
معایب TPMS مستقیم
درمجموع گرانتر از سیستم TPMS غیرمستقیم است.
با اینکه تنظیم دوباره آنها آسان است ولی ممکن است به ابزار گرانقیمتی نیاز داشته باشد.
سنسورها هنگام نصب یا بازکردن آسیبپذیر هستند.