اکثر افراد تصور میکنند که فقط باتری میتواند تمام اجزای الکتریکی خودرو را تغذیه کند، در حالی که این چنین نیست، بلکه در مورد منبع تغذیه خودرو، دینام یک قسمت ضروری است. در ادامه علائم خرابی دینام خودرو را مورد بررسی قرار میدهیم.
دینام چیست؟
دینام یا آلترناتور معروف به ژنراتور، قطعهای است که باتری خودرو را شارژ نگه میدارد. نیروی موتور از طریق تسمه محرک موتور به دینام منتقل میشود. دینام از قطعاتی مانند پولی، پروانه خنک کن، درپوش جلو، روتور، استاتور، دیود، آفتامات، بلبرینگ، پوسته انتهای، زغال دینام و کالکتور تشکیل شده است.
دینام باتری را ابتدا با تبدیل انرژی مکانیکی به جریان، شارژ میکند و سپس آن را به باتری میفرستد.
شارژ کامل باتری باعث میشود چراغهای جلو، بخاری، استریو خودرو و سایر سیستمهای الکتریکی روشن شوند.
حال که متوجه شدید دینام یک جزء بسیار مهم است باید بدانید این وسیله مهم چه زمانی خراب میشود و چه زمانی باید آن را تعمیر کنید.
باتری یا دینام: علت مشکل چیست؟
راه اندازی و روشن شدن موتور، در سادهترین شکل، یک فرایند سه مرحلهای است. ابتدا باتری یک تکان برق به استارت میرساند. با این کار موتور شروع به کار میکند که دینام را وارد عمل میکند. سرانجام، دینام این چرخه را با شارژ باتری تکمیل میکند.
اگر موتور روشن میشود اما فوراً خاموش میشود احتمالاً دینام خودرو، باتری را شارژ نگه نمیدارد.

علائم خرابی دینام خودرو
هنگامی که یک دینام از کار میافتد یا درست کار نمیکند، خودرو با موجی از مشکلات مواجه میشود، حتی ممکن است ماشین روشن نشود. برای جلوگیری از این وضعیت برخی از علائم رایج خرابی دینام را بیان میکنیم که نباید آنها را نادیده بگیرید.
1. روشن بودن چراغ موتور را بررسی کنید
چراغ هشدار خودرو نشان میدهد که مشکلی وجود دارد. بسته به مدل خودرو، هنگامی که نشانگر “ALT” یا “GEN” یا “Check Engine” (در برخی موارد نماد باتری) ظاهر میشود به این معنی است که به احتمال زیاد دینام خودرو مشکل دارد. هنگام روشن شدن این چراغ نشانگر را نادیده نگیرید بلکه در اسرع وقت ماشین را به متخصص خودرو نشان دهید.
2. چراغهای جلو کم نور است یا سوسو میزند
سوسو زدن چراغهای خودرو یکی از علائم رایج خرابی دینام است زیرا دینام نقش مهمی در تامین قدرت چراغهای جلو دارد. بنابراین هنگامی که آنها شروع به کم نور شدن یا سوسو زدن میکنند، به احتمال زیاد دینام خراب شده است. اگر چراغها با افزایش یا کاهش سرعت، روشنتر یا کم نورتر شوند این امر محتملتر میشود.
3. صداهای عجیب شنیده میشود
عوامل بسیاری منجر به صداهای عجیب و غریب در خودرو میشوند اما باید توجه داشت که این صداها ممکن است در نتیجه عملکرد نادرست دینام باشد. یاتاقان فرسوده ممکن است صدای سنگ زنی غیرمعمول ایجاد کند. همچنین کمربند مارپیچ (پس از مدت زمان طولانی کارکرد) میتواند کشیده شود و قادر نخواهد بود آنطور که باید قرقره دینام را بطور موثر بچرخاند. در نتیجه کمبود شارژ و به دنبال آن صدای جیغ عجیب و غریب شنیده خواهد شد.
4. در راه اندازی ماشین مشکلی وجود دارد
دینام یک تولید کننده برق است که با تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی وظیفه برق رسانی به خودرو و شارژ مجدد باتری را انجام میدهد. هنگامی که دینام خراب میشود، ممکن است نتواند شمعها را تغذیه کند. این خرابی باعث میشود خودرو متوقف شود یا هنگام روشن شدن دچار مشکل شود. یک باتری ضعیف یا مرده نیز ممکن است علائم مشابهی را نشان دهد اما اگر میتوانید این احتمال را رد کنید به احتمال زیاد این مشکل از آلترناتیو است.

5. برق خودرو خراب شده است
دینام منبع مهمی از نیروی الکتریکی است که سیستمهای الکتریکی را روشن نگه میدارد. بنابراین مشکلات و خرابیهای الکتریکی نشان میدهد که مشکلی در دینام وجود دارد. سیستمهایی که از دینام استفاده میکنند مانند پنجرههای برقی، قفلهای برقی، چراغهای داشبورد، سیستمهای تهویه مطبوع و استریو ماشین ممکن است درست کار نکنند. شیشههای برقی ممکن است به آرامی کار کنند یا رادیوی خودرو به طور ناگهانی متوقف شود.
6. باتری ضعیف یا تمام شده است
باتریهای خودرو برای مدت طولانی قدرت خود را حفظ نمیکنند. بدون یک آلترناتیو سالم، ماشین تمام شارژ باتری را تا انتهای آن مصرف میکند. در صورت خرابی دینام، منبع تغذیهای برای شارژ مجدد باتری وجود نخواهد داشت. این باعث میشود که باتری خالی یا تمام شود. با این حال باید مشخص شود که آیا باتری ضعیف است یا دینام خراب است. در حالی که دینام شارژ باتری را نگه میدارد، آن را برای همیشه روشن نمیکند. یک باتری ضعیف نمیتواند برق تغذیه شده توسط دینام را حفظ کند.
برای اطمینان از این که مشکل از باتری نیست، هنگامی که خودرو خاموش است، سنسور باتری داشبورد را بررسی کنید. اگر چراغهای داشبورد کم نور هستند، باتری مشکل دارد. برعکس، اگر شارژ قوی ارسال کند، به احتمال زیاد باتری سالم است.
7. بوی سوختگی لاستیک یا سیم شنیده میشود
بوی نامطبوع سوزاندن لاستیک یا سیم میتواند نشان دهنده این باشد که قسمتهایی از دینام خودرو در حال فرسودگی است. از آنجا که تسمه محرک دینام تحت کشش و اصطکاک مداوم است – و به دلیل نزدیک بودن به موتور- ممکن است با گذشت زمان فرسوده شده و بوی ناخوشایند سوختگی لاستیک را از خود ساطع کند. به طور مشابه اگر دینام خودرو بیش از حد کار کند یا سیمهای آن خراب شده شده است ممکن است بوی سوختگی شبیه به آتش سوزی الکتریکی احساس کنید. یک آلترناتیو که بیش از حد کار میکند سعی میکند برق زیادی را از طریق سیمهای خود عبور دهد و باعث گرم شدن ناخوشایند آنها شود. سیمهای آسیب دیده همچنین در برابر جریان برق مقاومت ایجاد کرده و باعث گرم شدن سیمها و پخش بوی بد میشوند.