اگر خودروی شما در حین رانندگی میلرزد، میتواند یک تجربه ناراحت کننده باشد. اما نگران نباشید، این وضعیت همیشه نشانه یک مشکل جدی نیست و دلایل زیادی برای لرزش خودرو وجود دارد.
دلایل لرزش خودرو در هنگام رانندگی
متداولترین دلیل لرزش خودرو در هنگام رانندگی، خرابی یا عدم تعادل چرخها است. همچنین میتواند به دلیل آسیبدیدگی روتور ترمز، مشکلات میل گاردان یا شافت محرک، بلبرینگ چرخها یا سایر مشکلات تعلیق باشد.
همانطور که میبینید، ممکن است مشکلات بالقوه زیادی باعث این مشکل شود، در اینجا لیست دقیقتری از شایعترین دلایل لرزش خودرو در حین رانندگی بیان شده است.
1. آسیب دیدن لاستیک یا رینگ
شایعترین علت لرزش خودرو در حین رانندگی آسیب دیدن لاستیک یا رینگ است. این مشکلات میتواند صرفاً به دلیل قدیمی بودن لاستیکها یا تصادف جزئی ایجاد شود. لاستیکها باید هر چند وقت یکبار تعویض شوند زیرا از لاستیک ساخته شدهاند که با افزایش سن تخریب میشود و شروع به ترک خوردن میکند. وقتی لاستیکها کهنه و خراب میشود، میتواند باعث ایجاد حباب و سطوح ناهموار روی لاستیکها و در نتیجه لرزش خودرو در حین رانندگی شود.
یکی دیگر از مشکلات رایج این است که شما به حاشیه یا چیزی مشابه برخورد کرده و به لاستیک یا رینگ آسیب رسانده باشید. اگر مدتی است که لاستیکهای خود را تعویض نکردهاید یا میدانید که تصادف جزئی با لاستیک خودرو داشتهاید، مطمئناً زمان آن رسیده است که لاستیکها و چرخهای خود را به طور کامل بررسی کنید.
2. تعادل یا بالانس نامناسب تایر
یکی دیگر از دلایل رایج لرزش خودرو در حین رانندگی، تعادل نامناسب لاستیک است. با گذشت زمان، لاستیکهای خودرو تعادل خود را از دست میدهند و باعث ایجاد لرزش میشوند. این میتواند به دلیل قدیمی بودن لاستیکها یا شل شدن وزنههای تعادل باشد. برای رفع این مشکل، ماشین خود را به یک تعمیرگاه ببرید تا مجدداً تعادل لاستیکها را تنظیم کند. این روش شامل اضافه کردن مقدار کمی وزن به هر چرخ است که با کمک یک ماشین متعادل کننده تایر انجام می شود.
3. معیوب شدن روتورهای ترمز
معیوب بودن روتورهای ترمز یکی دیگر از مواردی است که میتواند باعث ایجاد لرزش در حین رانندگی شود، زیرا لنتهای ترمز اندکی به روتورهای ترمز فشار میآورند. اگر هنگام فشار دادن پدال ترمز با نیروی خفیف، لرزش خودرو بیشتر شود و اگر احساس کردید فرمان میلرزد، به احتمال زیاد مشکلی در روتورهای ترمز جلو وجود دارد. اگر در هنگام ترمزگیری لرزش اضافی احساس میکنید، اما نه از فرمان، ممکن است روتورهای ترمز عقب فرسوده یا آسیب دیده باشند.
لنتها و روتورهای ترمز به مرور زمان فرسوده میشوند و باید چندین بار در طول عمر خودرو تعویض شوند. به طور متوسط، روتورهای ترمز خودرو باید هر 70000 تا 90000 مایل تعویض شوند.
4. مشکلات فرمان برقی
بررسی کنید که آیا ماشین تنها زمانی که فرمان را میچرخانید میلرزد، اگر چنین است، ممکن است مشکل از سیستم فرمان برقی باشد. برای رفع مشکل، سیستم فرمان برقی را از نظر نشتی بررسی کنید و از مناسب بودن سطح مایع فرمان مطمئن شوید. اگر مایع فرمان برقی سیاه و فرسوده به نظر میرسد، ممکن است زمان تعویض آن فرا رسیده باشد. اگر وقتی موتور ماشین کار میکند، صدای عجیبی از پمپ فرمان خودرو میشنوید ممکن است پمپ برق فرمان معیوب شده باشد.
5. مسائل مربوط به میل گاردان یا شافت محرک
میل گاردان یا شافت محرک نیرو را از گیربکس به چرخهای خودرو منتقل میکند. این محورها باید تعادل خوبی داشته باشند تا در هنگام رانندگی لرزش ایجاد نکنند. اگر هر یک از میلهای محرک خودرو به دلیل رانندگی سخت دچار خم، آسیب یا فرسودگی شده باشد، ماشین شروع به لرزیدن میکند. شدت لرزش با شتاب دادن به ماشین افزایش پیدا میکند اما اغلب میتوانید آنها را با سرعت ثابت نیز احساس کنید.
دقت داشته باشید که فقط بازرسی بصری محورها کافی نیست زیرا تفاوتها بسیار کوچک هستند و گاهی با چشمها دیده نمیشود. با این حال، اگر آنها زنگ زده به نظر میرسند یا آسیبهای دیگری دارند، ممکن است دلیلی برای عدم تعادل آنها باشد.
6. آسیب دیدن قطعات فرمان
اجزای فرمان نقش مهمی در رانندگی خودرو دارند، آنها باید فوق العاده پایدار و بدون هیچگونه عیبی باشند. در غیر این صورت متوجه مشکلات عمدهای با ماشین خود خواهید شد. با گذشت زمان، آنها فرسوده میشوند و این باعث ایجاد مشکلاتی در خودرو میشود که در نتیجه تراز چرخها ضعیف شده و در طول رانندگی لرزش ایجاد میکند زیرا زوایای چرخها با یکدیگر مبارزه میکنند.
7. فرسوده شدن یاتاقان چرخ
فرسوده شدن یاتاقانهای چرخ و شل شدن اجزای فرمان به هم مرتبط هستند و علائم مشابهی دارند. بلبرینگ چرخها بر روی توپ نصب میشوند و به چرخها اجازه میدهند آزادانه بچرخند. اگر بلبرینگ چرخها فرسوده شود، چرخ میتواند آزادانه با هر سرعتی از این طرف به سمت دیگر حرکت کند و باعث ایجاد ارتعاشات مزاحم شود. اگر خودرو دارای بلبرینگ معیوب باشد ممکن است هنگام رانندگی با سرعتهای بالا صدای بلندی بشنوید.
8. مسائل مربوط به موتور
گاهی اوقات مشکل لرزش خودرو در حین رانندگی از ترمز یا چرخ خودرو نیست بلکه موتور باعث آن میشود. اگر ماشین شما هنگام رانندگی با سرعت ثابت شروع به لرزیدن میکند یا در هنگام شتاب گرفتن لرزش رخ میدهد، به احتمال زیاد مشکل از موتور است و نه سیستم تعلیق. ممکن است این وضعیت به دلیل ترکیب نامناسب هوا و سوخت در موتور اتفاق بیفتد. همچنین ممکن است به دلیل احتراق ناقص ناشی از فرسودگی قطعات احتراق رخ دهد. با این حال، اگر موتور مشکل داشته باشد، چراغ موتور نیز روی داشبورد ظاهر میشود. بنابراین، اگر ماشین شما در حین رانندگی تکان میخورد و در عین حال چراغ چک موتور روی داشبورد روشن است قطعاً وقت آن رسیده است که کدهای خطا را از واحد کنترل موتور بخوانید.
نتیجه
با توجه به این واقعیت که لرزش خودرو در حین رانندگی به احتمال زیاد ناشی از چیزی نامتعادل است، مانند چرخها، روتورهای ترمز یا محور محرک، پیدا کردن مشکل بدون ابزار مناسب میتواند دشوار باشد.
بنابراین، وقتی صحبت از مسائلی مانند تکان دادن ماشین به میان میآید، اغلب ارزش این را دارد که خودروی خود را نزد یک مکانیک با تجربه ببرید، البته گاهی تشخیص لرزش خودرو برای مکانیکهای حرفهای نیز دشوار است!
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید و تمام دانش لازم در مورد لرزش خودرو را کسب کرده باشید. اکنون میتوانید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید خودتان علت را تشخیص دهید یا آن را برای بررسی نزد یک مکانیک ببرید.
منبع: mechanicbase